Vaak gestelde vragen bij de koop van een woning

Wanneer ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging, en/of de eerste ben die de woning bezichtigt en/of de eerste ben die een bod uitbrengt, moet de makelaar in deze gevallen ook als eerste met mij in onderhandeling gaan?

Op de drie vragen is het antwoord nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Hij heeft wel de plicht u daarover te informeren. Heeft u serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat uw positie is. Dit kan teleurstelling voorkomen. U kunt met de makelaar de afspraak maken om als eerste een bod te mogen doen. Doet een makelaar toezeggingen dan dient hij deze na te komen.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

U kunt niet afdwingen dat u in onderhandeling bent. U bent pas in onderhandeling als de verkoper reageert op uw bod door een tegenbod te doen. U bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken. U bent niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod niet zal overleggen met de verkoper.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigen als er al over een bod wordt onderhandeld?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. De verkoper kan daarnaast graag willen weten of er meer belangstelling is. De eerste bieder hoeft niet de persoon te zijn die koper van de woning zal worden. Daarom gaan bezichtigingen door. De verkopende makelaar zal aan de belangstellende vertellen dat hij een gegadigde heeft die een bieding heeft gedaan. Als belangstellende mag u dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met u in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde is beëindigd. De makelaar zal aan de belangstellende ook nooit mededelingen doen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. De verkoper kan daarnaast graag willen weten of er meer belangstelling is. De eerste bieder hoeft niet de persoon te zijn die koper van de woning zal worden. Daarom gaan bezichtigingen door. De verkopende makelaar zal aan de belangstellende vertellen dat hij een gegadigde heeft die een bieding heeft gedaan. Als belangstellende mag u dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met u in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde is beëindigd. De makelaar zal aan de belangstellende ook nooit mededelingen doen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.

Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

Het antwoord is ja. De vraagprijs is een uitnodiging tot het doen van een bod, de verkoper mag ook besluiten de vraagprijs te verlagen of te verhogen. Tijdens een onderhandeling doen partijen vaak over en weer biedingen. Als de verkopende partij een bod aanvaardt, dan is er sprake van een koop. Als de verkoper een tegenbod doet, kan de koper door dit te aanvaarden de koop tot stand brengen. Andersom kan dat ook. Als de potentiële koper een tegenbod doet dat afwijkt van het bod dat de verkopende partij eerder heeft gedaan, dan vervalt het eerdere van de verkopende partij. Dus ook als de partijen “naar elkaar toekomen” in het biedingproces kan de verkoper ineens besluiten om toch zijn tegenbod weer te verhogen en de koper om zijn tegenbod weer te verlagen.